Theorie

Een belangrijke stap

THEORIE VOOR JE AUTO RIJBEWIJS

Voordat je het praktijkexamen voor de auto mag gaan doen, moet je in het bezit zijn van een geldig theorie-certificaat. Het is natuurlijk belangrijk dat je de verkeersregels goed kent. Studeren voor het theorie examen is misschien niet het leukste onderdeel van jouw rijopleiding, maar wel een belangrijke stap op weg naar je autorijbewijs. Er zijn maar weinig mensen die slagen voor het theorie examen zonder hiervoor te leren. Wij adviseren je om zo snel mogelijk met een de theorie te beginnen. Dat zorgt ervoor dat de autorijlessen nog soepeler zullen verlopen.

Leren voor het CBR theorie-examen

Bij Willems-rijopleidingen bieden wij geen theoriecursus aan. Uit ervaring weten wij dat de meeste mensen prima zelf kunnen leren voor het theorie-examen. Lekker thuis. In je eigen tempo. Onze cursisten hebben goede ervaringen met iTheorie. Dit is een online theorie opleiding en bestaat uit een compleet digitaal theorieboek, maar liefst 50 theorie-examens, lesfilms over gevaarherkenning en instructiefilms voor de praktijkles.

 • Compleet digitaal theorieboek met de 25 CBR hoofdstukken
 • 25 deeltoetsen na elk hoofdstuk
 • 2x 50 complete theorie-examens zoals bij het CBR
 • Lesfilms voor de gevaarherkenning
 • Instructiefilms voor de praktijklessen
 • Geschikt voor dyslexie: alles kan worden voorgelezen
 • Complete verkeersbordenbijlage
 • Geschikt voor auto, motor, bromfiets en brommobiel

De iTheorie cursus kun je via Willems-rijopleidingen bestellen.

Het CBR theorie-examen

Het theorie-examen wordt afgenomen bij één van de CBR-vestigingen die verdeeld zijn over heel Nederland.  Het examen zelf bestaat uit 65 vragen waarvan er 30 over verkeersregels gaan, 25 over gevaarherkenning en 10 over jouw verkeersinzicht. Je krijgt in totaal 45 minuten voor dit hele examen. Na het behalen van het theoriecertificaat blijft deze anderhalf jaar geldig, binnen deze termijn moet je dan je rijbewijs halen.

Geslaagd voor je theorie-examen?

Gefeliciteerd, weer een stap dichter bij jouw rijbewijs.
Bij Willems-Rijopleidingen kun je al met praktijklessen beginnen voordat je het theorie-exemen hebt behaald.

Vraag nu een gratis proefles aan. Dan kun je al in een maand tijd je rijbewijs behalen.

Veel gestelde vragen

Het theorie-examen bestaat uit 3 onderdelen:

1. Gevaarherkenning – gaat over het herkennen van gevaar en wat je moet doen in een situatie
2. Kennis – hier laat je zien dat je feiten en regels kunt herkennen en benoemen
3. Inzicht – hier laat je zien dat je regels kunt toepassen en juiste beslissingen kunt nemen

Je beantwoordt de vragen op een computer. Wil je precies weten over welke onderwerpen het theorie-examen kan gaan? Kijk dan hier voor de onderwerpen in het theorie-examen. Wil je weten hoe deze vragen eruit zien? Kijk hier voor een voorbeeld van elke soort vraag.

Het theorie-examen heeft bij het CBR een vaste prijs van € 37,00 in 2022. Als je je theorie-examen per post aanvraagt, dan komen er nog verzendkosten bij.

Een theorie-examen met extra tijd kost € 54,50 in 2022. Dit bestaat uit:

 • Standaardtarief van € 37,00
 • Toeslag bij extra tijd: € 17,50
 • Als je een dyslexieverklaring hebt, kun je deze toeslag binnen 14 dagen na je examen terugvragen via dit formulier.

Theorie-examen met een tolk en individueel begeleid examen

 • Een individueel begeleid examen kost € 90,00 in 2022. 
 • Een theorie-examen met een tolk kost ook € 90,00 in 2022. De tolk regel je zelf en betaal je ook zelf.

Theorie-examen In het Engels

 • Het gewoon theorie-examen voor de auto kun je ook in het Engels doen. Dat kost bij het CBR € 42,50 in 2022.

Neem naar je theorie-examen een geldig identiteitsbewijs en je reserveringsnummer mee. Dit nummer staat in de brief of e-mail die je hebt ontvangen. In de examenzaal mag je alleen je identiteitsbewijs meenemen. De bevestiging die je krijgt wanneer je het theorie-examen reserveert, kun je meenemen naar het CBR. Dit is geen verplichting, maar wel praktisch. Alle informatie staat op deze bevestiging. Denk hierbij aan de examentijd, de examendatum en het adres waar je moet zijn.

Als je het vereiste niet bij je hebt, of als je niet op tijd op het CBR examencentrum bent, kun je niet deelnemen aan het theorie-examen en krijg je betaalde examengeld niet terug.

Voor het gewone theorie-examen heb je 30 minuten de tijd. Voor het theorie-examen met extra tijd en het individueel begeleide examen krijg je allebei 45 minuten. Deze 15 minuten extra tijd geldt niet voor het examenonderdeel gevaarherkenning.

Het CBR verstuurt de uitslag van je examen binnen 15 minuten. De uitslag ontvang je per email. Op uitslagformulier kun je zien welke examenonderwerpen je goed en minder goed kent. Dit is handig voor je voorbereiding op een eventueel herexamen. Bij de start van je examen controleer je hiervoor het opgegeven e-mailadres of vul je dit alsnog in. Je theoriecertificaat is anderhalf jaar geldig (18 maanden).

Je theoriecertificaat is anderhalf jaar geldig (18 maanden)

sneller je rijbewijs met minder lessen

Vraag nu een gratis proefles aan

Scroll naar top