Rijles vanaf 16,5 jaar

START MET AUTORIJLESSEN VANAF 16,5 JAAR

2todrive

Met 2toDrive kun jij eerder je rijbewijs halen. Je mag al vanaf 16,5 jaar starten met autolessen en vanaf 17 jaar kun je het rijexamen afleggen. Geslaagd en je rijbewijs in de pocket? Dan mag je tot je 18de de weg op onder begeleiding van een coach.
2toDrive bestaat sinds 2011 en is ingevoerd om de verkeersveiligheid te vergroten. Sinds de start hebben al veel jongeren vervroegd hun rijbewijs gehaald. Beginnende bestuurders zijn door minder rijervaring vaker betrokken bij ongelukken dan ervaren bestuurders. 2toDrive zorgt ervoor dat jij onder relatief veilige omstandigheden rijervaring kunt opdoen. Zo word jij een zelfverzekerde bestuurder en heb je minder kans op brokken in het verkeer.

HOE BEGIN IK?

Het theorie-examen afleggen kan al vanaf 16 jaar. Dit betekent dat jij deze toets dus al mag maken voordat je begint met rijlessen. Tijdens het examen laat je zien dat je gevaar herkent en je verkeerskennis en -inzicht goed is. Je hebt dit theoriecertificaat nodig om straks het rijexamen af te leggen. Vanaf 16,5 jaar mag beginnen met rijlessen. Volg snel een proefrijles bij Willems Rijopleidingen, want daarna weet jij exact hoeveel lessen jij nodig hebt. Vervolgens kan jij met een compacte rijopleiding binnen 6 maanden je rijbewijs halen. Vanaf 17 jaar mag jij het rijexamen afleggen.

RIJ ONDER BEGELEIDING VAN EEN COACH

Als je geslaagd bent voor je rijexamen dan rij je tot je 18e verjaardag onder begeleiding van een coach. De keuze voor wie jou straks gaat begeleiden ligt bij jou. Iedereen die aan de voorwaarden voldoet mag coach worden. In totaal mag je minimaal 1 en maximaal 5 coaches kiezen. Als je meedoet met 2toDrive heb je een begeleiderspas nodig. Op deze pas komen de namen van jouw coaches te staan. De begeleiderspas zorgt ervoor dat je vanaf je 17e samen met je rijbewijs en een coach de weg op mag.

ZELFSTANDIG DE WEG OP

Je bent 18 geworden. Vanaf dit moment mag je zonder coach de weg op en heb je dus ook geen begeleiderspas meer nodig. Als 2toDriver heb jij rijervaring opgedaan waarmee jij een zelfverzekerde en veilige bestuurder bent geworden.

Veel gestelde vragen

Ben jij 16 jaar? Dan mag je starten met het halen van je theorie-examen.
Vanaf 16,5 jaar mag je rijlessen gaan volgen en een tussentijdse toets afleggen.
Word je 17 jaar? Dan mag je het praktijkexamen afleggen. Heb je je rijbewijs gehaald?
Dan kun je tot je 18e in de auto rijden samen met je coach. Vanaf je 18de mag je zelfstandig de weg op.

Je hoeft je niet op te geven voor 2toDrive. Je kunt vanaf 16,5 jaar zelf een rijschool benaderen en starten met het volgen van rijlessen.

Als je meedoet aan 2toDrive, heb je een begeleiderspas nodig. Deze pas mag je aanvragen vanaf 16,5 jaar. Je coaches melden zichzelf eerst aan. Zodra al je coaches zich hebben aangemeld kun je daarna zelf de begeleiderspas aanvragen. Op de pas staan de namen van je coaches. De pas zorgt ervoor dat je vanaf 17 jaar samen met je rijbewijs en je coach de weg op mag.

Jij kunt zelf bepalen wie je als coach kiest. Iedereen die aan de volgende eisen voldoet mag gekozen worden als coach:

  • Een coach moet minimaal 5 jaar in het bezit zijn van een Nederlands personenautorijbewijs (rijbewijs B).
  • Een coach moet minimaal 27 jaar oud zijn.
  • Een coach staat ingeschreven in de Nederlandse Basisregistratie Personen (BRP) met een woonadres in Nederland;
  • Een coach mag 4 jaar voor de aanvraag van de begeleiderspas geen strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen hebben gehad.
  • Een coach mag 4 jaar voor de aanvraag van de begeleiderspas geen alcoholcursussen of gedragscursussen hebben gehad.
  • Een coach mag 4 jaar voor de aanvraag van de begeleiderspas geen ongeldigverklaring hebben gehad, op grond van een onderzoek naar de rijvaardigheid of rijgeschiktheid.
  • Een coach mag niet onder invloed zijn van alcohol, drugs of medicijnen tijdens het begeleiden.
  • Een coach moet een geldig rijbewijs kunnen tonen.

Als je je rijbewijs B haalt dan krijg je automatisch ook het rijbewijs AM. Hiervoor is geen begeleiding van je coach nodig, dit geldt alleen voor het besturen van een auto.

Het rijbewijs dat je haalt als 17-jarige vanuit 2toDrive in Nederland is niet geldig in het buitenland. Je mag pas vanaf 18 jaar in het buitenland rijden met het rijbewijs dat je op je 17de voor 2toDrive hebt gehaald.

sneller je rijbewijs met minder lessen

Vraag nu een gratis proefles aan

Scroll naar top